27 Ekim 2016 Perşembe

Gıda maddelerini alırken nelere dikkat etmeliyiz?

gıda maddelerini alırken dikkat edilmesi gerekenleri maddeler halinde listeleyiniz
gıda maddelerini alırken dikkat edilmesi gerekenler

1. Ambalajın Üzerini Okuyun : Tarım ve Köyişleri Bakanlığının verdiği SİCİL ve ÜRETİM İZİN Numaralarının bulunmasına dikkat edin, numarasız ürünleri satın almayın.

2. Taze Seçin : Meyve ve sebzelerin görünümünün mümkün olduğunca taze olmasına dikkat edin. Çok yaş görünümde, üzerinde lekeler olan, hafif çürümüş veya üzerine özsuyu bulaşmış sebze ve meyveleri almaktan kaçının. Sadece görünüm, gıdanın GÜVENLİ
oluşunun bir garantisi değildir. Sakın unutmayın!

3. Paketi İnceleyin : Üzerinde delikler olan paketleri seçmeyin. Eğer taze et veya tavuk paketinden et suyu sızıyorsa, paketi bir başka poşetin içine yerleştirin. Böylece alışveriş arabanıza aldığınız diğer gıda veya malzemeye bulaşmayı önlersiniz. Her zaman balık veya et almadan önce meyve ve sebzeleri satın alın ve naylon poşetlere koyun.

4. Raflardaki Sıcaklığı Kontrol Edin : Soğukta muhafazası gereken bir gıdanın soğuk olmadığını hissederseniz almayın. Varsa, soğutucu ve donduruculardaki sıcaklık ölçerleri kontrol edin.

5. Son Kullanma Tarihini Kontrol Edin : Ambalajın üzerindeki son kullanma tarihini okuyun. Bu tarihler yazılırken, gıdanın 4°C veya 2°C sıcaklıklarında saklanacağı dikkate alınır. Bazen raf ömrü sadece tahmini bir değerdir. Bu nedenle gıda bu sıcaklık koşullarında tutulmamışsa, son kullanım tarihinin bir önemi kalmayabilir. Bazen peynir ve meyve - sebze gibi gıdalar paketten çıkarıldığında küflenmiş olabilir. Hemen hemen tüm peynir, meyve ve sebzeler küfle bulaşıktır, ancak gözle görülemez. Zaman içinde küf gelişimi görünür hale gelir. Mümkün olduğunca gıdayı taze alın ve uygun koşullarda muhafaza ederek hazırlayın ve tüketin.

6. Süt Ürünlerinin Tarihini Kontrol Edin : Bu ürünlerde genellikle belli bir tarihe kadar kullanma tarihi yer alır. Bu ürünlerin 4°C sabit sıcaklığında saklanacağı var sayılmaktadır. Eğer sıcaklık 10°C ise, bu ürünlerin muhafaza edilebilirliği 4 kez azalır. Özellikle süt, en sıcak kısım olan buzdolabının kapağındaki raflara yerleştirilmemelidir (Kolay bozulabilir nitelikte olan taze süt, et, tavuk, balık gibi gıdalar her zaman buzdolabının arka duvarına doğru yerleştirilmelidir.).

7. Yumurtaları Kontrol Edin : Markette yumurtalar 4°C’da tutulmalıdır. Oda sıcaklığında bekletilen yumurtaları almayın. Yumurtaların kabuğunda patojen (hastalık yapıcı) Salmonella enteridis mikroorganizması bulaşması olabilir ve yumurtanın içine de geçebilir. 7°C’dan daha düşük sıcaklıklarda bu mikroorganizma yeteri kadar nem olmadığı için çoğalamaz. Yumurtalarda kırık, çatlak ve aşırı kir olmamasına dikkat edin. Eve getirdiğinizde de tazeliklerini yitirmemeleri için serin yerde muhafaza edin. Buzdolabında iki haftaya kadar saklayabilirsiniz. Yumurtayı dikkatle kırdığınızda, sarısı dağılmadan ortada kalıyor, akı da onun etrafında düzgün bir şekilde duruyorsa tazedir.

8. Makarna, Hububat ve Diğer Kuru Gıdaların Seçimi : Bu ürünler görünür böceklerden ari olmalıdır. Hububat türü gıdalarda böcek yumurtaları bulunabilir. Eğer ılık ve nemli bir ortamda gıdayı saklarsanız bu yumurtalar canlı böceklere dönüşür. Bu ürünleri satın aldığınız raflara da dikkat edin, bulaşmanın olduğunu gösteren ipuçları olabilir.



gıda ,maddelerini ,alırken ,tüketirken,nelere, dikkat, etmeliyiz, kısaca
gıda maddelerini alırken nelere dikkat etmeliyiz
gıda maddeleri satın alırken ve  nelere dikkat etmeliyiz
besin maddelerini alırken dikkat etmemiz gerekenler
besin maddelerini alırken dikkat edilmesi gerekenler
gıda maddelerini satın alırken nelere dikkat etmeliyiz
besin maddelerini alırken tüketirken nelere dikkat etmeliyiz
besin maddelerini satın alırken dikkat edilmesi gerekenler
besin maddelerini alırken nelere dikkat ederiz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder