29 Haziran 2014 Pazar

Ucaktaki Kara Kutu Nedir?

Kara Kutu Nedir?


Kara kutu ses ve/veya uçuş verilerini kaydeden cihazdır. 
Kara kutular uçağın cinsine göre farklılık gösterirler. En detaylı kayıtlar büyük uçaklarda yapılır. Bu büyük uçaklarda kara kutunun kaydettiği 88 parametre vardır. Bunlardan bazıları; zaman, basınç irtifası, uçuş hızı, ivme, baş doğrultusu, radyo irtifası, oto pilot durumu vb. olarak sayılabilir. 
Kara kutular paslanmaz çelikten yapılırlar. Eni ve boyu yaklaşık 25 cm, derinlikleri ise 12-13 cm civarındadır. Kutular ayrıca ısıya ve yangına karşı tedbir olmak üzere plastikle çevrili sıvı köpük ile de donatılmışlardır. Kutular o kadar sağlamdırlar ki, denize düşmüş bir uçağın kutuları 7 sene sonra çıkarılabilmiş ama buna rağmen kayıtlar sağlıklı olarak dinlenebilmiştir. Başlangıçta kutular kanatların birleşme noktasına yakın bir yere konuluyorlardı. Bu bölge uçağın en ağır kısmı olduğundan düşüş anında bu ağır parçalar kutuların üzerlerine düşerek zarar verebiliyorlardı. Sonraları kutular uçağın kuyruk kısmına konulmaya başlanıldı. Tabii bu, uçağın kuyruk kısmındaki koltuklar insanlar için daha emniyetlidir anlamına gelmez, ancak bu yer kara kutuların uçağın enkazından en  uzağa düşmesini sağlamaktadır.

Karakutuların renkleri kara değil turuncudur. Bu rengin tercih edilmesinin sebebi enkaz arasından daha rahat fark edilmeleri içindir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder