19 Ekim 2012 Cuma

Çekirdeksiz Üzüm, Çekirdeği Olmadan Nasıl Üretiliyor?


Manav ve marketlerde satılan üzümlerin büyük bir bölümünün çekirdeksiz olduğu düşünürsek bu üzümlerin çekirdekten üremedikleri ortada. Üzümün yanında daha birçok meyvenin çekirdekten üremediğini biliyoruz. Peki çekirdeği olmayan bu meyvelerin nasıl üretildiklerini hiç düşündünüz mü?
Günümüzde birçok meyve “çelikleme” olarak bilinen kesme yöntemi ile üretiliyor. Bu yöntemin, üzüm, dut, elma, kiraz, hatta narenciye hariç tüm meyvelerde geçerli olduğunu diyebiliriz. Asma dalının biri kesilir. Daha sonra kesilen dal, köklenme hormonuna batırıldıktan sonra nemli toprak içinde bırakılır. Köklenmesi ve yapraklanması beklenir. Böylelikle yeni yetişen asmalar, kesildikleri asmadan klonlanmış olur.
Aslında çekirdeksiz üzümün çekirdeği vardır. Çünkü genetik bir değişim çekirdeklerin sertleşmesini engeller. Birkaç bin yıl önce meydana gelen bu değişim sonucu ortaya çıkan çekirdeksiz üzümler muhtemelen kesme ve çelik yöntemi ile üretilmiştir.



Popüler Kelimeler: çekirdeksiz üzüm nasıl oluşur,bir meyvede çekirdeği olmayan kalıtsal bilgilerde ne olabilir hakkında bilgi,çekirdeksiz üzüm nasıl yetişir,çekirdeksiz üzüm nasıl yetiştirilir,çekirdeksiz üzüm neden çekirdeksiz,üzüm neden cekırdeksızdır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder