19 Ekim 2012 Cuma

Çürüyen Meyve Neden Kahverengileşir?


Çürüme, yiyeceklerin ve meyvelerin bozulduğu anlamına gelir. Çoğu kez çürümüş bir meyvenin görüntüsünün bozulduğunu ve kokusunun değiştiğini fark ederek anında çöpe atarız. Peki meyve çürüdüğünde rengi neden kahverengileşir hiç düşündünüz mü?
Meyvenin hücrelerinde yaşanan kimyasal tepkimeden dolayı bu durum kaynaklanır. Meyve ve yiyeceklerde ki renk değişimi ve kararmalardan polifenol oksidaz emzimleri sorumludur. Bu enzimler meyvelerde bulunan fenol bileşiklerin oksitlenmesine sebep olur. Bu yüzdende kahverengi lekeler oluşur.
Meyvenin yapısı bir bütün olarak korunduğunda enzim ve fenoller birbirinden ayrı dururlar. Yalnız meyve dilimlendiğinde, çürüdüğünde veya uzun bir süre geçtikten sonra bozulduğunda meyvenin hücre duvarları yıkılır daha sonra kimyasal karışıma başlar. Meyvenin yüzeyindeki bu bozulmalar oksijenin diğer organik bileşenlerle temasına yol açar.
Çoğu meyveler kahverengiye dönüşerek oksitlenirler .Yalnız limon ve turunçgiller kahverengiye dönüşmezler. Nedeni ise içerdikleri sitrik asit sonucu oksitlenme renksiz gerçekleşir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder