19 Ekim 2012 Cuma

Neden Uzun Süre Hareketsiz Kaldığımızda Yoruluruz?


Çoğu zaman çok çalışma ve bedensel faaliyetlerin fazlalığıyla ortaya çıkan yorgunluk hissine kapılırız. En azından öyle olduğunu düşünürüz. Bazen çok fazla hareketsiz kaldığımız anlarda yorgun olduğumuzu fark ederiz. Peki hiç kıpırdamadığımız halde vücudumuzun neden yorulduğunu merak ettiniz mi?
Yorgunluk hissinin asıl sebebi vücuttaki enerji eksikliğinden kaynaklanıyor olmasıdır. Enerji rezervlerinin normalden fazla tüketilmesi, yoğun fiziksel etkinliğin dışında vücuttaki bazı metabolik aksaklıklardan meydana gelebilir. Bilhassa vücudun toksik maddelerle karşı savaşımı sırasında enerji rezervlerinden yüklü bir tüketim başlar. Bir diğer yorgunluk sebebiyse yoğun etkinlik sonucu kaslarda oluşan laktik asit birikimlerinden kaynaklanır.
Özellikle de ortopedik olmayan bir şekilde eklemlerimiz ve kaslarımız belirli bir süre zarfında hareketsiz kaldığında veya uykudan yeni uyandığımızda kas ve eklemlerimiz “ısınıncaya” kadar bizlere yorgunluk hissi verir. Fakat bu enerji azlığı nedeni ile meydana gelen fizyolojik yorgunluktan oldukça farklıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder