19 Ekim 2012 Cuma

Yengeçler Neden Yan Yan Yürürler?


Kumsal ve deniz kıyısındaki kayalık olan yerlerde sık sık yengeçlere denk gelirsiniz. Bizi gördükleri an hemen ortadan kaybolmaya kalkışırlar. Fakat bu kayboluşları sırasında diğer canlılardan farklı olarak sadece yengeçlerin yan yan yürümeleriyle dikkat çekiyor. Peki yengeçlerin neden yan yan yürüdüklerini hiç düşündünüz mü?
Yengeçlerin yan yan yürümesinin nedeni bacakları sadece bi yöne doğru bükülür. Kaslarıda çifter çifter çalışır. Bu kaslardan biri sadece bacağı çeker ve yeniden uzayabilmesi için antagonistik yani karşıt olarak hareket ederek bir başka kasın devreye girmesine bağlıdır.
Yengeçlerin bir yuva içine oturan küre şeklinde eklemleri bulunmaz. Bacaklar esnek kitinle kaplı kancalı tipte eklemlere sahiptir. Sadece bir eksen boyunca hareket edebilirler. Çoğu yengecin bacaklarındaki eklem yapıları yan yan yürümeye sebep olan kısıtlayıcı bir yapıya sahip. Bacakların sonundaki keskinlik, neredeyse yengecin pürüzsüz yüzeylere sıkıca tutunmasına olanak sağlayacak. Bir yengecin düz bir kayaya tırmanmasının özelliği budur
Bazı yengeçlerinse arka bacakları yüzmeye yardımcı olan küreksi bir yapı haline dönüşmüştür. Bazı yengeçlerde bacaklarının birbirine dolanmasını önlemek için yan yan yürürler.


Popüler Kelimeler: ,yanlamasına olan bir videoyu, gibi yan yan yürürler,yürürler,yengeçler neden yan yan yürürler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder