10 Kasım 2016 Perşembe

Ata Yolu’, 97 yıl sonra ortaya çıkarıldı.

ATATÜRK’ün 19 Mayıs 1919’da milli mücadeleyi başlatmak için Bandırma Vapuru’yla geldiği Samsun’dan Amasya’ya gidişinde kullandığı 98 kilometrelik ‘Ata Yolu’, 97 yıl sonra ortaya çıkarıldı.
Samsun Büyükşehir Belediyesi, Osmanlı arşivlerindeki belgelerden ve 1957 yılına ait karayollarını gösteren haritalardan yararlanarak ‘Ata Yolu’nun orijinal güzergâhını belirledi. Yolun korunması, güzergâhtaki tarihi yapıların restorasyonu, kağnıların konulmasını içeren proje hazırlandı. Proje kapsamında Atatürk’ün kullandığı makam otomobillerinden birisinin aynısı bir firmaya yaptırıldı. Aracın fotoğraflarıyla hazırlanan levhalar ‘Ata Yolu’ güzergâhına yerleştirildi. Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, şunları söyledi: “1.5 yıldır çalışıyoruz. 1919’da büyük önder Atatürk’ün Mıntıka Palas’ta kaldıktan sonra 25 Mayıs’ta Havza’ya vardığı süre içerisinde yaşadığı sıkıntılı ve zorlu yolculuk sırasındaki bu güzergâh yeniden canlandırılacak. Atatürk’ün kullandığı bu yol açık hava müzesi olacak.”
Müze olacak
BURADA KALMIŞTI
ATATÜRK’ün Samsun’a geldikten sonra Amasya, Sivas ve Erzurum kongrelerini yapmak üzere Amasya’ya gittiği yol üzerinde bulunan ve 1 gün konakladığı evler de restore edilecek. Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Havza’da ilçesinde bulunan ve Atatürk’ün konakladığı evin orijinal haliyle durduğunu ve belediye olarak bu evi satın aldıklarını söyledi. Atatürk’ün, Havza’dan Amasya’ya giderken ‘Rum çetelerinin kendisine pusu kurduğu’ istihbaratı üzerine bir gün kaldığı ev de korumaya alındı. Başkan Yılmaz, “Amasya Tamimi’ni yazmak için Rauf Orbay’ın da yanında olduğu Atatürk, Bayram Efendi’ye ait konakta bir gece kaldıktan sonra tekrar yola çıktı” dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder